Het glasvezelnetwerk in Nederland, lever jij hier een bijdrage aan?

Gepubliceerd op 31 maart 2021 om 12:00

Hoe kies ik een goede fusielasmachine uit?

Dit artikel geeft je een kickstart en helpt je bij het uitkiezen van de juiste fusielasmachine, die past bij jouw werkzaamheden.

Er zijn een aantal factoren van belang die invloed hebben op welke fusielasmachine voor jou de vereiste resultaten zal opleveren, afhankelijk van de werkzaamheden die je gaat verrichten. De twee factoren waar dit onder andere vanaf hangt zijn:

  • Werk je met oude of nieuwe glasvezelkabels?
  • Werk je met goedkopere of duurdere glasvezelkabels?

Glasvezel technici zijn eropuit de ideale las te creëren. De ideale las heeft als resultaat dat de lichtsignalen, die lopen over de glasvezelkabels van datacenters naar de eindgebruiker, aankomen bij de eindgebruiker met een minimum signaalverlies. Om dit doel te realiseren moeten de kernen van de individuele glasvezelkabels precies op elkaar gelast worden. Dit proces gebeurt op microscopisch niveau. De uitdaging die dit lasproces met zich meebrengt, schuilt hem in het precies op elkaar krijgen en vervolgens lassen van de uiteindes van de twee kernen. Een glasvezel heeft een dikte van een haar en wordt beschermd door een aantal lagen.  

Deze lagen bieden de glasvezel zijn bescherming, die de glasvezel ook zeker nodig heeft, vanwege zijn kwetsbaarheid. Maar als de glasvezel niet precies gecentreerd ligt in de kabel, is het creëren van de perfecte las een grote uitdaging. Er zijn meerdere technologieën ontwikkeld om glasvezelkabels op elkaar lassen. In dit artikel worden er twee besproken. Deze twee lasmethodes lassen alle twee goed en kunnen dus een goede las creëren, waar lichtsignalen succesvol overheen kunnen om uiteindelijk snel en stabiel internet mogelijk te maken voor de eindgebruiker. Het verschil in de twee technologieën zit hem in de manier waarop de glasvezelkabel gecentreerd wordt.

De twee technologieën zijn de cladding alignement technologie en de core alignement technologie.

De cladding alignement technologie centreert de cladding van de kabel (het gedeelte dat direct om de glasvezelkabel zit) en last daarna de glasvezel aan elkaar. Het voordeel van de cladding alignement technologie is dat het een relatief goedkope methode is. Deze lasmethode is goed te gebruiken bij nieuwe en goede kwaliteit glasvezelkabels waarvan zeker is dat beide glasvezels volgens de x-, y- en z-as precies in het midden gecentreerd zijn in de kabel.

De core alignement technologie. Centreert de glasvezel zelf en last deze daarna aan elkaar, waardoor lichtsignalen verder kunnen richting de internetgebruiker. De voordelen van de  core alignement technologie zijn dat de gecreëerde lassen nauwkeurig en accuraat worden verricht doordat de glasvezel zelf gecentreerd wordt op de x-, y- en z-as. Deze lasmethode is ideaal wanneer je met verschillende of oude en nieuwe glasvezelkabels werkt en deze aan elkaar moet lassen.

In de praktijk is het vaak zo dat er oude glasvezelkabels aan nieuwe glasvezelkabels worden gelast. Hierbij is de core alignement een goede methode om mee te werken en te voldoen aan de verwachte vereisten.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.